Što napisati, a što ne? Što izbrati, a što izbaciti? Vječna dilema … S ovim pitanjem se susreću svi oni koji se na bilo koji način bave pisanjem, ali je jednako primjenjivo na bilo koji drugi način izražavanja kreativnosti. Što ostaviti, a što izbaciti?

Iznimno mi je drago što se u posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje pisanju. Vjerujem da se to dogodilo kao posljedica brojnih mogućnosti koje nam pruža internet, a jedno od njih je besplatno (ako to tako želimo) pisanje blogova. Takav način pisanja nam daje slobodu da napišemo samo ono što mi želimo, bez ikakvih uvjetovanja. Da se izrazimo kako to samo nama odgovara.

No, čitajući brojne blogove, nailazila sam dosta često na sve i svašta napisano. U početku bih pomislila kako se radi o odličnoj temi, ali bih odustala jer se znalo dogoditi da se previše naširoko raspiše o nekom detalju. Odnosno da se ta priča protegne na način da se piše o svemu i svačemu bez da se osjeti prava bit.

Važnost pitanja Što napisati, a što ne? posebno dolazi do izražaja kod pisanja nekih djela poput knjige ili članaka. Pisanje romane, recimo, zahtijeva detaljnu analizu likova i razvoja priče da svaka suvišna informacija (baš kao i nedostatak) može upropastiti cijeli dojam i u konačnici nas odvratiti od čitanja. No jednako je bitno i kod pisanja ovakvih ‘nebitnih’ postova na ‘još manje bitnim’ blogovima ;)

Na ovo, ali i druga pitanja vezana uz poimanje kreativnosti, odgovore nam daje Austin Kleon (čije knjige Steal like an artist i Show your work bih vam svakako preporučila). U svom postu What to leave out and what lo leave in? Austin se  pita: što ako izbaciš pogrešnu stvar? Svakako bih vam prepopručila da pročitate članak u cjelosti jer bi njegov kut gledanja na ovu temu moglo mnogima biti od koristi. Citirao je brojne poznate autore, a mene je najviše dojmio citat R. W. Emersona koji kaže kako sve ono što radimo u životu bude uvijek u konačnici stvar izbora:


Life is a selection. The work of the gardener is simply to destroy this weed, or that shrub, or that tree and leave this other to grow.


Ali koji korov? Koji grm? Koje drvo? Upravo tako! To je umjetnost.

Napisati možemo svašta, sve je to dio našeg izražavanja i kreativnosti, jedino je bitno što ćemo od svega toga izabrati i kako ćemo to sve skupa uskladiti. Jer ne znači da – ako smo sve napisali – da smo sve i rekli. Na taj način se može postići upravo suprotan učinak – a to je da se ne prenese ona sama bit, ona poruka koju smo htjeli da bude prenešena. Rečena. Napisana.

I sama sam se našla pred takvim izazovom. U prvim postovima koje sam objavljivala na blogu znala sam se zapetljati sama oko svojih ideja. I rečenica :) S vremenom sam počela razlučivati gdje mi se krije poanta i što ju to točno sakriva :) Sada više volim vidjeti kako se vidi jasna poanta iz napisanog, nego velika količina teksta koja priča o svemu, a to je upravo ono što zatrpava samu bit. A da bismo to postigli potrebno je dobro poznavati temu o kojoj pišemo, a još više što točno želimo reći.


Bilo bi mi drago čuti vaša iskustva i mišljenja koliko je (i je li uopće) ovo utjecalo na vaše pisanje, jeste li ikada pomislili da imate viška :) Za sada toliko, a u sljedećem postu pišem o važnosti i pozitivnom učinku pisanja, neovisno o njegovom stilu i namjeni.  <3

logo-srce

  1. Ooo puno puta, posebno kad ponovo posle dužeg vremena čitam neki svoj stariji tekst naiđem na neki deo bez kojeg bi taj tekst bio mnogo bolji, i obratno ali.. ne menjam ga. Ostavim ga baš takvog, međutim.. Upravo to mi bude lekcija za kasnije. I da, tačno je. Što više pišeš sve bolje to radiš jer, učiš na greškama. Naravno, ko želi.

    1. Drago mi je da i ti dijeliš mišljenje samnom, super si to rekla – naiđem na neki deo bez kojeg bi taj tekst bio mnogo bolji:) Puno se nauči kroz vrijeme, a stariji postovi na kraju budu lekcija za ubuduće!

  2. Mene to uvijek muči, kad god pišem stalno mi je u podsvjesti glasić koji govori, koja je poanta toga što pišeš, je li poanta jasna….Moji tekstovi prije nego ugledaju svjetlo dana prođu nekoliko puta moju nemilosrdnu kritiku; ovo ti je nepotrebno, što si ovim htjela reći, ovo ostavi i slične stvari. Da li uspijevam prenijeti bitno, ne znam, to je ipak nešto što čitatelji mogu puno bolje procijeniti, teško je tu biti objektivan. No, slažem se s tobom, zna se naći svakavih tekstova, tekstova napisanih reda radi s ciljem postizanja što češće aktivnosti na blogu. Ja sam da se radije piše i rijeđe ali kvalitetnije, nego češće i manje kvalitetno. A oni koji mogu i često i kvalitetno, e njima svaka čast. :)
    Hvala za preporučene knjige <3

    1. Pa mislim da je taj glasić sasvim ok zato što nas tjera da bolje razmislimo o tome što želimo reći, naravno ako njegova kritika nije pretjerana. Što se mene tiče – iz tvojih tekstova se uvijek da iščitati poanta i nema onih nepotrebnih dijelova, zato ih i volim :) A knjige su stvarno odlične, okrenu ti percepciju kreativnosti sasvim naopako, ako već sama nisi to napravila :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: