Andrea Marijan i Pokretanje
Andrea Marijan i Slavenka Đikić; Berlin (photo: S.Đikić)

Kao što ste možda već zamijetili, u posljednje vrijeme sam se posvetila novoj rubrici na blogu – Razgovori, u kojoj ugušćujem ne bilo koga, već inspirativne osobe koje vode jednako tako inspirativne blogove.

To su oni blogovi od kojih, čitajući ih, dižete vibraciju i osjećate se dobro, neovisno o okolnostima koje vas napadaju svakodnevno. To su oni blogovi i njihovi autori koji svojim iskustvima pokazuju na koji način se nose sa svim tim životnim situacijama. Ovdje ugošćujem osobe koje zrače svojim divnim iskustvom.

Jedna od njih je i Andrea Marijan te njen blog Pokretanje. Možete ju pratiti i na njenoj facebook stranici. Andrea je, ne samo jedna mlada i jaka žena, nego i meni jako bliska prijateljica. To mi je u biti dalo priliku istaknuti nešto što smatram da ona kao jedna sasvim skromna i nenametljiva inspirativka neće sama posebno naglasiti. Zato sam iskoristila tu priliku i pokušala izdvojiti neke stvari za koje smatram da svojim primjerom može inspirirati i druge.

Andrea inspirira svojim pokretanjem, blogom, ali i lifestylom. Iz donedavne perspektive u kojoj se smatrala apsolutnom nevježbačicom, a kamo li osobom koja trči, došla je do priprema za polumaraton. Ujedno nas svojim tekstovima na blogu inspirira iskustvima sa velikih putovanja, onih na kojima doživljavaš totalne preokrete sa sobom. Nedavno se i vratila sa jednog takvog – ni manje ni više nego iz Indije, točnije jednomjesečnog putovanja tom zemljom.

Andrea, dobrodošla! Prošlo je skoro godinu dana od kako si pokrenula blog Pokretanje. Možeš li mi reći zašto si krenula sa pisanjem bloga i kako si se odlučila za naziv bloga? Vrlo je specifično i zaista mi se jako sviđa :)

Draga Slavenka, kao prvo – hvala ti na pozivu za intervju, baš sam počašćena što si me ugostila na svom blogu :). Kada je riječ o pisanju onda odmah moram reći da pisanje i ja idemo ruku po ruku od malih nogu. Još u osnovnoj školi sam započela sa pisanjem kratkih priča i scenarija za predstave nekih mojih imaginarnih likova, a put adolescencije i odrastanja pratili su svakodnevni dnevnički zapisi. Jednostavno, uvijek sam pisala. Uvijek u torbi imam notes (ili dva, tri :) ) u koji volim zapisati neke svoje misli i inspirativne citate i poruke. Blog Pokretanje je nastao kao ideja da pokrenem prvenstveno sebe u nekom boljem smjeru.

Zašto sam se uopće željela pokrenuti? Shvatila sam da sam došla do faze u životu kada sam osjetila da ne rastem puno.  Završila sam fakultet, neke dodatne edukacije, ali nakon svega toga sve je nekako stalo… Ne radim u poticajnoj i motivirajućoj okolini, nemam super kul posao u kojem koristim maksimum svojih kapaciteta (ili bar veći postotak) i zbog svega toga odlučila sam uzeti stvari u svoje ruke i na drugi način doprinijeti svom rastu i razvoju. Odlučila sam prestati kukati i pokrenuti se na način da radim ono što me ispunjava i čini sretnom. I tako sam jednostavno počela – pisati!

Naslov bloga je nastao iz cijele te pozadine gdje sam samoj sebi govorila: „Moraš se pokrenuti, moraš nešto promijeniti“. Temeljna ideja je bila blogom pokrenuti samu sebe, a u nekoj široj priči i one koji su na sličnom valu kao i ja, te koji su spremni za p(re)okret u nekom novom smjeru, ali im treba samo malo poticaja i motivacije koji možda mogu pronaći u nekom od mojih tekstova.

Kako se na tebe odrazilo pisanje bloga? Što se promijenilo unutar tebe? 

Pisanje bloga je svakodnevno uranjanje u sebe i ponovno izranjanje u vanjski svijet s kojim želiš podijeliti ono što sto si spoznao, iskusio ili percipirao. Uči te da budeš više perceptivan, da razvijaš talente koje možda do sad nisi imao i da stalno ideš naprijed. Kada pišeš blog, ti nisi samo onaj koji iznosi neke svoje misli. Ti se moraš naučiti i promovirati (što znači upoznavanje s društvenim mrežama na razni većoj od samo toga da imaš otvoren facebook profil), moraš naučiti ponešto i o kvalitetnoj fotografiji i dizajnu, moraš naučiti kako kvalitetno upravljati vremenom.

U ovom trenutku mi je to sve jako izazovno i zanimljivo i svaki dan shvaćam koliko toga  još imam za naučiti. A to je upravo ono što sam pisanjem bloga i željela postići – učiti nove stvari i tim učenjem stvarati nešto što će razbiti moju, do nedavno, monotonu svakodnevicu.

O čemu pišeš? I hoćeš li u skorije vrijeme to mijenjati ili nadopunjavati?

Trudim se pisati o temama koje bi čitatelje trebale na neki način pokrenuti i inspirirati da vode što kvalitetniji život. Nisam nikakav life coach niti guru, u svim tekstovima prenosim osobna iskustva koja su meni donijela benefite pa ih želim podijeliti s drugima jer upravo ona možda nekome posluže. Ne otkrivam toplu vodu, ali sam svjesna da nekada mali podsjetnici na neke zdrave životne navike ili par savjeta za bolju organizaciju dana mogu čovjeku biti od velike pomoći.

Promjena na blogu će zasigurno biti, ali o tome kad dođe vrijeme za to. Mala promjena je napravljena nedavno uvođenjem rubrike putopisa što nije bila prvotna ideja kada sam počela s Pokretanjem.

Nedavno si proširila smjer pisanja na putovanja, i to ona velika. Koji je bio povod tome?

Putovanja nas pokreću i preokreću. Pregledavajući fotke sa puta iz Paname i Costa Rice dobila sam potrebu zapisati sve ono što sam tamo doživjela i na taj način sam imala osjećaj kao da sam još jednom, iz druge perspektive doživjela taj put. Prije nego sam napisala ta sveukupno četiri putopisna teksta imala sam uvjerenje da je napisati putopis iznimno zahtjevno i da nije za svakoga (čitaj: nije za mene :) ).

Jedini način da pobijem to smiješno uvjerenje je bilo da počnem pisati putopise :) Osim toga,  rubriku putopisa sam uvela kako bih pokrenula sebe da još više maštam o putovanjima i da ih na taj način još više privučem u svoj život i da skupim čim više zanimljivih žigova u putovnici.

Što putovanja predstavljaju za tebe? 

Putovanja za mene predstavljaju najveći oblik uživanja za sva osjetila, teleport u druge kulture i živote drugačije od onih na koje smo navikli. Ono je najbrži prekidač svakodnevice u kojoj tapkamo.  Omogućuje nam upoznavanje sebe na način na koji nas ne uči ni jedna škola, te nam onako usput servira svladavanje životnih lekcija na jednostavnim primjerima po vrlo ubrzanom postupku :).

Andrea Marijan, Indija, 2017.

Nedavno si se vratila sa jednomjesečnog putovanja po Indiji. S obzirom da sam i sama prije par godina otišla na 2 mjeseca u Indiju, zanima me koji su tvoji dojmovi iz te zemlje? Jesi li imala očekivanja prije putovanja? Je li te nešto razočaralo? Ganulo? Jesi li došla do nekih novih spoznaja tamo? 

Nakon jednomjesečnog boravka što na sjeveru, što na jugu Indije mogu samo reći da je ljubav rođena. Indija i ja se volimo na prvi pogled, miris, okus… Potpuno sam očarana tom šarenom i raznolikom zemljom: njenom prirodom, hranom, mirisima, ljudima predivnih i iskrenih osmjeha, te duhovnošću s kojom sam se susrela na svakom koraku a da nisam posjetila niti jedan ashram. Indija te na neke jednostavne načine, kao što su primjerice čekanje vlaka, uči strpljenju i spontanosti.

Podijelit ću s tobom jednu od najveselijih lekcija. Naime, mi smo imali unaprijed kupljene karte za vlak koji će nas odvesti na našu prvu destinaciju. Nekoliko sati prije planiranog polaska  vlaka saznali smo da je isti otkazan za šest sati. Pa smo čekali. Onda je prošlo šest sati pa su nam rekli da je otkazan za još osam sati. A kada je prošlo tih osam sati onda su ga otkazali za još –  jedanaest sati :). Nije da se takve stvari događaju svaki dan u Indiji, ali nisu niti neuobičajene. Za mene je to bio stvarno jak trening  jer doma, dok živim u svom mikrokozmosu, volim biti isplanirana. Volim biti na vrijeme, volim sve to nešto po špagi. I onda dođeš u Indiju koja ti već prvi dan kaže: „A ne. To planiranje, to što si control freak – to si ostavi tamo u Europi. Ajmo se sad zabavljati :)“.

To otkazivanje vlakova imalo je utjecaj na daljnji tijek našeg putovanja jer su nam propali neka već plaćena noćenja i još neke druge karte za vlakove. Unatoč tome, nije bilo histerije. Prihvatila sam brzo lekciju koju sam morala dobiti. Nakon toga, ostalih mjesec dana nismo imali sličnih problema, a ja sam vrlo brzo naučila biti fleksibilna i opuštena :).

Neću puno duljiti ovdje o Indiji, jer uskoro slijedi putopis u kojem će svi oni koje zanima kako je bilo na drugoj planeti (kako od milja volim zvati Indiju) moći pročitati sve detalje i pogledati neke fotke.

Imaš li namjeru i(li) želju nastaviti sa velikim putovanjima? Znam da ovo ovisi o vremenu i novcima, ali …

Da, apsolutno! Jedini problem sada je taj što imam veliku potrebu vratiti se čim prije u Indiju, jer me toliko oduševila a nisam puuuno toga tamo vidjela :) Voljela bih svakako proputovati još po Aziji koju sam tek sada dotaknula. Visoko na listi želja su mi Nepal, Vijetnam, Laos, Kambodža, Butan…

Nedostatak novca i vremena za odlazak na put su samo dobri izgovori s kojima se pričvrstimo još jače za kauč iz kojeg promatramo svijet i obećamo si kako ćemo više putovati kada dobijemo na lotu. Kojeg ne uplaćujemo. Sve je stvar prioriteta. Ja ne zarađujem puno,imam i neki kredit koji sam podigla da bih se mogla dodatno educirati, ali unatoč tome nekako se skupila svotica novaca koja je bila dostatna za put . Ok – nisam bila na ljetovanju, nisam ludo shopingirala, nisam bila baš na svakom koncertu na koji sam poželjela otići ali mi nije žao jer sam zahvaljujući svim odricanjima imala najbolje iskustvo u životu ovih mjesec dana provedenih u Indiji.

Andrea Marijan i trčanje
Photo: Andrea M.

Paralelno sa pokretanjem bloga krenula si i sa sa trčanjem, a otprilike u to vrijeme si započela i program vježbanja kod kuće. Daleko si dogurala na tom području. Kako sad gledaš na sebe prije nego si se pokrenula?

Da, pokretanje bloga nije bilo samo natipkavanje tekstova već je to za mene period koji je obilježio niz pozitivnih promjena – pokrenula sam promjene u pogledu na zdravlje i svoje tijelo koje mi je već i ranije sugeriralo da mu treba neka aktivnost. Započela sam sa vježbanjem kod kuće uz programe poznate trenerice Jillian Michaels. Taj potez je za mene bio promjena još jednog uvjerenja koje sam do tada imala, a to je da ja nisam jedna od onih koji mogu vježbati doma. Jedna odluka promijenila je to uvjerenje iz temelja :).

Četiri mjeseca vježbala sam svakodnevno, budila bih se u 6 ujutro, vježbala, doručkovala, tuširala i tek onda bih kretala na posao. Ovaj pristup me potpuno energizirao i dolazila sam na posao s potpuno drugom vibrom, dani bi mi započinjali veselo i prpošno a kada su počeli pristizati i rezultati u vidu smanjenja centimetara i kilograma mojoj sreći nije bilo kraja :).

Nakon što sam uspješno pobila uvjerenje oko vježbanja na red je došlo i ono da se ja nikada neću baviti trčanjem (jer jedva i za tramvajem potrčim). Pronašla sam na internetu neki program za početnike i krenula metar po metar. Nije bilo lako, ali nije bilo ni predaje :). Za 3 mjeseca trčanja uspjela sam istrčati 12 kilometara, a sada ću krenuti s pripremama za polumaraton koji planiram istrčati na proljeće. Trčanje je definitivno najposebniji oblik aktivnosti koji sam iskusila i spremam se već dugo napisati posto o tome. To je s jedne strane meditacija u pokretu, a s druge strane vječno nadmudrivanje sa samim sobom i sa vlastitim umom. Kod trčanja mi je sjajno to što porušiš barijere koje sam postaviš, to što ti izlufta užarenu glavu nakon stresnog dana, što ti baci fokus na prirodu i njenu prekrasnost, što ti posloži puzzle od razbrćkanih misli.

Tko su ti uzori? Imaš li svog mentora ili više njih koji ti pomažu ići kroz životnu svakodnevicu? Koga pratiš, čije videe gledaš, koje blogove čitaš?

Volim imati učitelje, volim imati mentore, volim dozvoliti drugim ljudima da me inspiriraju i uče, bilo da to znači da ću pročitati dobru knjigu, pogledati neki video, otići na predavanje ili pročitati dobar blog. Pisanje bloga povezalo me i sa drugim blogerima koji su mi vrlo brzo prirasli srcu i od kojih stalno učim nešto novo. Imam dojam da se mreža počela sve više širiti i moram ubaciti u veću brzinu da popratim sve što se događalo ovih mjesec dana dok sam bila putu. Uz Knjigu inspiracija, najviše su mi prirasli srcu Naranča i Lova do krova koje pratim redovito od kada sam krenula s Pokretanjem te blog Brankice Stanić i putopisi drage Sunčane na blogu Happened in the sunny side.

Osim toga volim čuti inspirativne priče i iskustva ljudi kojima nije uvijek bilo bajno u životu, a danas svjedoče zdravlju, radosti i bogatstvu u svakom pogledu pa tako pogledam videa Ane Bučević i Bojane Svaline. A posebno me u zadnjih nekoliko mjeseci od kad sam ih „otkrila“ oduševljeva ekipa koju na youtubeu možete pronaći na kanalu „Manifestiranje“ gdje možete pronaći predavanja koje drži Srđan Roje (fizičar koji sa duhovne, iskustvene i znanstvene razine  govori o skupu tema koje može objediniti pod nazivom – duhovnost) i Sanja Radović – koja vrlo nesebično dijeli sva svoja znanja o jogi, pranayamama i tome kako emocije utječu na tijelo.

Iskreno sam zahvalna na svim učiteljima koji su mi ušli u život i od kojih sam nešto naučila i veselim se onima čije znanje ću tek imati priliku čuti.

Imaš li neku poruku za čitatelje?

Svaki dan probajte pronaći bar jednu misao, bar jednu stvar koja će vas pokrenuti, koja će vas gurnuti da idete naprijed, bar pola koraka! :)


Bilo bi mi drago čuti da vas je ova mlada dama inspirirala da se pokrenete jer mene je, i to onako baš baš, o čemu sam čak već i pisala u postu Tko je ta osoba koja se želi ostvariti u meni.

Knjiga inspiracija

  1. Draga Slavenka, hvala ti još jednom na divnom intervjuu! Baš mi je bilo veliko zadovoljstvo odgovoriti na tvoja pitanja a usput se malo i prisjetiti na proteklih godinu dana bloganja. A to kako si sročila uvod intervjua me baš dirnulo i izvuklo veeeeliki osmijeh na lice :) ! Hvala ti <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: