Od kada dan započinjem sa svojom jutarnjom rutinom, počela sam se osjećati … stabilnije. Ali nije uvijek bilo tako. Nekada prije sam dopuštala da mi jutro ode u prazno, da ga pojedu dnevne obaveze, za kojima bih uvijek trčala. Već s buđenjem sam razmišljala što sve danas želim, koje prerasta u moram, napraviti. I tako bih dan započela bez da sam se uspijela obratiti sebi samoj.

Jutarnju rutinu imamo svi, samo je neki odrade bez da zamijete. Ona može krenuti od umivanja, pranja zubiju, doručkovanja, pa sve do nekih aktivnosti koje traju i malo duže. Sve ovisi najviše o tome s koliko vremena netko raspolaže.

Moja jutarnja rutina nije svaki dan identična (ok, znam, to odskače od pojma rutina). No, bitno mi je da budem sa sobom i da to bude ono što najviše želim raditi tog dana. U mom slučaju je to ili jogging ili vježbanje joge ili meditacija, često kombinirano sa pisanjem. A najviše od svega volim u miru popiti čaj.

Kada s tim osjećajem uđem u dan, osjećam kao da sam napravila ono što je bilo najpotrebnije, nakon toga nema onog feelinga da nešto moram, da nešto nedostaje ili da trčim za nečim. Ovako mogu sve te obaveze obavljati sasvim fokusirano i mirno, bez da lutam u mislima …

Nedavno sam pročitala tekst meni drage autorice koji me je inspirirao da napišem post sa svojim pogledom na tu temu. Radi se o Kolačićima za doručak. Cijeli taj tekst u potpunosti me podsjetio na moj jutaranji ritual koji sam imala, ali sam nekako prestala s time. Došlo mi je malo žao, jer sam prestala sa tim svojim ritualom, ali sam shvatila da mi je žao zbog samog razloga, a ne zato što sam prestala. Razlog je došao nekako potiho nametnut, Provukao se nečiji opći recept što bi se trebalo i kako. Zato me je tekst potaknuo da razmislim o svojoj jutarnjoj rutini i o tome koliko se promijenila i najbitnije od svega – zašto se promijenila. Promijenila se vjerojatno zato što se sve u životu mijenja, pa tako i naše navike i potrebe. Jutarnju kavicu zamijenio je čaj .. i pisanje … i meditacija.

Jutarnja rutina i kolačići za doručak sadrže u sebi poruku sa više slojeva. Ili jednostavno više poruka. Kako god. Poruke se odnose na važnost jutarnje rutine ili bilo čega sa čime započinjemo dan. Važnost toga da dan započnemo tako da si ugodimo, da budemo uz sebe i sa sobom, sa nečim lijepim i pozitivnim. Bez recepata i pravila. Bez nametanja da to radiš svaki dan. Zato sam napisala: Moja jutarnja rutina nije svaki dan identična (ok, znam, to odskače od pojma rutina), zato što je moja rutina postala odnos sa sobom. Ponekad će to biti kolačići :) Ponekad čitanje, ponekad surfanje netom, ponekad jogging … Moja jutarnja rutina je da započnem dan sa nečim što me ispunjava i od čega se osjećam dobro.

 

logo-srce

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: