Danas sam prvi puta posjetila kinesku kuću čaja u Zagrebu, odnosno čajanu. Volim piti čaj i često odlazim u kuću zelenog čaj gdje sam do sada već kupila različite vrste i pripremala čaj kod kuće. Ne znam koliko je nužno spomenuti da se takav čaj do temelja razlikuje od onog zapakiranog u filter vrećicama. Nevjerojatno ugodni okusi ispijanju ovakvog čaja daju jedan sasvim novi doživljaj.

Ispijanje čaja može biti sasvim drugačije

Već godinama nisam kupila čaj u filter pakiranjima, a kafiće biram po tome kakve čajeve nude. S obzirom da ne mogu birati da budu baš iz rinfuze i iz kuće zelenog čaja (ili Harisse), gledam da barem budu kvalitetni. Iako, iznenadila sam se kad sam u Elis cafeu pronašla – upravo taj čaj! Imaju i iz kuće zelenog čaja i iz Harisse!

To je samo dodatan plus za Elis, jer osim toga, u svojoj ponudi imaju i organsku kavu kuju sami prže. Tj. to im je glavna ponuda :) Ako je netko stručnjak za kavu, onda su to oni. (Ok, znam, nisu jedinu u Zagrebu). Kad jednom probate takvu kavu, bolje rečeno kad jednom probate kavu, više ne možete prihvatiti sve ovo što ste do sada smatrali kavom!! Tako da ni kavu više ne pijem igdje drugdje osim kod njih. Ako ju pijem. Jer, eto, ne bih baš smjela zbog problema sa želucem. A većinu postova sam napisala baš u Elisu :) No, ovo nije post o Elis cafeu!

Čajana (Tea house)

I onda, razmišljajući gdje bih mogla otići danas (čisto radi promjene) da u miru napišem dva posta koja istovremeno pišem već danima i nikako da ih završim radi svih onih malih kradljivaca vremena (koji postanu veliki kad se udruže), na pamet mi padne kineska kuća čaja. Kad sam došla tamo stekla sam dojam kao da sam prošla kroz neki portal i stvorila se u nekom drugom svijetu. Ne bilo kakvom. U svijetu u kojem zaboraviš na žurbu, strku i buku.

Ovo je mjesto koje me je uspjelo umiriti u roku par sekundi. Ili možda odmah čim sam zakoračila unutra. Za početak, umirujuća glazba. Kao da sam došla na jogu ili meditaciju. Nakon toga je uslijedila priča o svakom čaju za koji sam se zaiteresirala. Objašnjenje koji je kakav, kako se dobiva i u kojoj prilici bi godilo popiti ga.

Tako sam se prvo zainteresirala za crveni čaj, pogrešno misleći da je to nešto poput roiboosa. Dobila sam objašnjenje da se radi o čaju intenzivno crvene boje poput vina i intenzivno prženog okusa. Uz bok je crnom čaju. A to mi se nije pilo.

Zatim me zanimao Oolong čaj. Radi se o čaju koji je nešto između zelenog i crnog. Pa, ni to mi se nije pilo. Onda sam ipak pitala za bijeli čaj, o kojem sam ionako razmišljala putem. Dobila sam pojašnjenje da je ovo zimsko vrijeme idealno za piti ovaj čaj radi njegovih antibiotičkih svojstava. A najbolji dio dana za bijeli čaj je upravo jutro (baš kada sam ja došla) radi toga što sadrži određeni udio kofeina. Eto kako sam potrefila pravo vrijeme za ovaj čaj :)

 

Priprema čaja

A onda je uslijedila priprema čaja. Zbog toga i pišem ovaj post. A ne ona dva koja sam došla napisati! Nisam do sada nikad u životu vidjela da netko s toliko pažnje radi išta. Toliko polako, ali ne usporeno, toliko pomno … Kao da želi poslati poruku svijetu da zastane na trenutak, jako bitan trenutak jer se upravo priprema jedan čaj. Jedan bijeli čaj. I zaista, u tom je trenutku sve zastalo. Nije bilo ničeg, ni buke, ni žurbe, ni moranja. Samo taj trenutak. I opuštanje.

Još nešto. Dok sam dolazila ovdje razmišljala sam si hoću li biti nepristojna ako izvadim laptop i stavim na stol kako bih pisala. Nekako mi takva mjesta ne izgledaju prikladna za tehnologiju :) Ali sam se pošteno prevarila! Na moje pitanje da li bi to bio problem da radim na laptopu, vlasnik (koji me ujedno i poslužio) mi je odgovorio da ne bi bio nikakav problem. Naprotiv, oni potiču ljude da ostanu tu neko vrijeme i rade, ili čitaju knjigu ili da uče … da budu tu neko vrijeme kako ne bi samo ispili taj čaj i otišli, kako to inače činimo u kafićima.

 

Ispijanje čaja

Nakon pripreme dolazi onaj glavni dio – ispijanje čaja. U prvih par trenutaka pomislila sam da ću možda negdje pogriješiti u koracima i ispasti neuka :) Naime, dobila sam jedno predivno pojašnjenje kako piti čaj. I to je zapravo odlična stvar! Za početak, listići koji su bili korišteni se mogu prelijevati vodom još 4-5 puta. Uvijek se prelijevaju sa malo vode jer je čaj potrebno uvijek piti da bude barem topao, ako ne i blago vruć. Zato pomalo, da se ne ohladi. Ali i zbog još jednog važnijeg razloga – da se ne pretrpaš čajem, tako da ne popiješ sve odjednom. I da se ne ohladi :) Zgodno!

Ovo je za mene jedno sasvim drugačiji doživljaj ispijanja čaja, ali i pisanja. Okruženja u kojima sam do sada radila su bila znatno više ispunjena nabrijanom ljudskom energijom i glasnim klafranjem. Osim doma. Doma mi je super, toliko da mi je čak i presuper. Osim što imam Anis Doo koja voli biti aktivna i zahtjeva interakciju čim se probudi. U zadnje vrijeme jako malo spava. Vjerojatno i na nju utječe ova promjena vremena. A da ne spominjem sve one zlikovce koji se samo pojave i iz čiste zafrkancije se počnu zezati s mojim vremenom i otimati ga. Ali mi je doma inače super :)

Dakle, kao što sam spomenula – sasvim drugačiji doživljaj ispijanja čaja i pisanja. I to baš tako, u kompletu. Ovaj post sam napisala u jednom mahu, u pola sata, bez dodataka i izbacivanja. Nikad nisam bila smirenija.

Možda na kraju nisam napravila ono što sam namjeravala. Ali sam dobila nešto puno više. Dobila sam lekciju. O tom sadašnjem trenutku koji pokušavam shvatiti već godinama. I mir. Koji pokušavam uloviti na raznorazne načine i kroz brojne tehnike koje sam otkrila. Ali ne i mir s njima.

Zato ovaj post o sasvim drugačijem doživljaju ispijanja čaja. I pisanja.

 1. Ah taj sadašnji trenutak, uvijek mi bježi 😊 Super ti je post i slikice. Bas mi je drago da si pronašla svoj novi kutak. ❤

 2. Sjajno je kako nas na oko tako male stvari nauče velikim lekcijama :), kao što je kod tebe danas bio slučaj sa novo otkrivenom oazom čaja. Sjajno je otkriti takva mjesta u gradu i baš sam sretna da ih ima sve više u Zagrebu. I sama jaaako volim čaj (pogotovo bijeli), tako da ću se ovim putem odmah predbilježiti da me vodiš tamo čim prije :) :*
  Btw, super mi je kako te sve tamo oduševilo i kako je produkt tog oduševljena i ushićenja upravo ovaj post kojem se ni sama nisi nadala. Meni je baš super sjeo u ovo sivo popodne :)

  1. E vidiš, baš mi je to drago čuti. Najviše zbog toga što mi se čini da je ovaj tekst poslužio više kao medij za prijenos dobre energije i opuštanja. Nadam se da si to uspjela doživjeti čitajući ovaj post <3

 3. Ajme kako dobro :) Kavu ne pijem, čaj obožavam i svakodnevno ga pijem (čak i ljeti). Mogla bih otići tamo jer zvuči stvarno kao poseban doživljaj. Super da si uživala :)

 4. Baš mi je drago da si napisala ovaj post, jer već neko vrijeme želim otići tamo. Sad si me potaknula da što prije odem :) inače jako volim čaj i obavezno ga pijem svaki dan, vjerujem da će mi ovo biti jedan sasvim lijep doživljaj:) i drago mi je da si pronašla kutak za uživanje i pisanje :)

 5. Evo još jednog razloga da odem do Zagreba kad budemo sljedeći puta na godišnjem :)
  Dobra ideja za pokretanje biznisa, i koliko mogu pročitati na Netu, posao im dobro ide. Lista onih koje ćeš morati povesti sa sobom na čaj sve je duža ;)

 6. Uuuu kak ovo dobro izgleda :) Moram jednom probati taj čaj i osjetiti tu atmosferu :)
  Hvala što si nam otkrila ovo :)

  1. Pa da! Tko zna, možda se i vidimo! Samo da naglasim, ambijent je potpuno drugačiji od onog na koji smo navikli. Nešto između kuhinje, blagavaone i dnevnog boravka u nekom domaćem štihu. Svakako opuštajuće <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: