(i ti ćeš svladati ono što je drugima pošlo za rukom)

Kad poglem sebe prema natrag, sve više vidim da sam uvijek sve htjela znati odmah, već na samom početku. Što god bih započela, odmah sam htjela to raditi savršeno. Šteta, jer to je obeshrabrujuće. Kada sam samoj sebi priznala – U redu je biti početnik, Slavenka! I ti ćeš svladati što je drugima pošlo za rukom! – promijenilo se nešto. Osjetila sam da postajem slobodnija, kreativnija i da se mogu puno više posvetiti onome s čime krećem ispočetka.

Evo jednog primjera. Kada sam se počela baviti trčanjem, odmah sam htjela istrčati nekoliko kilometara. S obzirom da u početku to nisam mogla, bila sam frustrirana. Srećom, nisam posustala, ali sam kondiciju stjecala jako nestrpljivo. Tek kada je moja dobra prijateljica nedavno počela trčati, shvatila sam što znači ići malo po malo. Korak po korak. To iskustvo s trčanjem mogu primijeniti na sve druge situacije u kojim započinjem nešto novo.

 

Success is the sum of small actions.

 

Trenutno je predamnom jedna velika promjena i jedan veliki novi početak. Radi se o promjeni karijere. Inače sam donedavno radila u državnoj službi, a poslove koje sam obavljala bili su uglavnom administrativne prirode.

Prije dvije godine dala sam otkaz i odlučila se snaći i naći u nečemu sasvim drugačijem. S obzirom da sam završila tečaj grafičkog dizajna odlučila sam se okušati u tome. No, dogodio se problem – ja sam odmah htjela biti kao grafički dizajneri koji iza sebe imaju puno rada, iskustva i fenomenalan portfolio … očekivala sam da ću odmah sve znati i uspjeti, nisam si pružila priliku biti početnik. I tako sam počela razmišljati kako ja možda nisam dobra u tome i stavila sam grafički dizajn na stranu.

U međuvremenu, tj. prije nešto više od godinu dana sam dobila priliku odseliti u drugi grad, u drugu državu … konkretno – u Berlin. Dečko je dobio posao, a ja sam išla s njim. Da bih tamo dobila posao, bilo je potrebno jako dobro govoriti njemački jezik. I tako sam počela sa učenjem. To je težak i zahtjevan jezik, potrebno je dosta vremena da ga savladaš, posebno ako želiš pričati kao Nijemac, a ne kao Balkanac. Ovdje sam opet postavila od sebe očekivanje da ću odmah pričati kao da živim tamo nekoliko godina. Unatoč tome što mi je išlo jako dobro, izgubila sam motivaciju jer nisam odmah ispalila kao iz topa na njemačkom ono što sam mislila na hrvatskom. (!?!)


Ne čekaj da prvo ostvariš cilj akako bi bio ponosan na sebe. Budi ponosan za svaki korak koji napraviš u tom smjeru.


Da se vratim na onu promjenu koja je predamnom. Prije par mjeseci smo se vratili u Zagreb, a ja sam odlučila dati sebi novu priliku sa grafičkim dizajnom. Spletom okolnosti počela sam koristiti jedan grafički alat, sličan Photoshopu ili Illustratoru, zove se Sketch. Uglavnom ga koriste UX/UI dizajneri. Tako sam se i počela upoznavati sa UI dizajnom. Taman kad sam skoro pala u očaj gledajući radove iskusnih dizajnera, kad sam skoro odlučila odustati jer na samom početku nisam ni približno dobra u tome kao drugi (?!?!) odlučila sam samoj sebi reći – U redu je biti početnik! … po prvi puta u životu, sa svojih 34 godine.

Sad je još potrebno ne posustati i držati tu misao u glavi … u redu je … i ti ćeš svladati ono što je drugima pošlo za rukom.


I svaki profesionalac je jednom bio početnik.


logo-srce

  1. Ne odustaj! :) isti me problem pratio cijeli život – ove se godine nešto u meni konačno prelomilo, shvatila sam upravo to – da moram malim koracima do velikih stvari! i ovaj put ne planiram odustati :) profesorica sam hrvatskog jezika, nezaposlena, i tražeći što bih i kako mogla dalje sve me nekako navodilo na grafički i web dizajn, jer to mi se oduvijek sviđalo, no kako sam stvarno na tome polju bila potpuni početnik lako sam se uvijek dala obeshrabriti i – odustajala (baš onako kako je to gore opisano). No to nije više tako, učim i trudim se, napredujem iz dana u dan, malo po malo, osjetim promjene i sretna sam :) baš sam sinoć i post na tu temu objavila :) Uglavnom, puno ti sreće želim s tvojim snovima i planovima, rezultati će doći sigurno :) a kad smo god grafičkog i web dizajna, toplo preporučam online tečajeve na Courseri ;)

  2. Puno ti hvala na riječima podrške! Upravo sam čitala tvoj novi post (zanimljivo!) i razmišljam kako ti želim napisati komentar, ali ću si dati vremena da napišem nešto suvislo budući da si u postu napisala nešto toliko moćno i duboko, pa sam se htjela posvetiti odgovoru :) Posebno me se dojmio dio o skidanju slojeva i obrazaca kao preduvjet da uopće kreneš sa tom idejom da živiš život kako tebi odgovara.
    Cijela poanta ovog bloga je, između ostaloga, osvijestiti brojna obeshrabrivanja i svojim primjerom inspirirati ljude! A tvoj komentar je došao baš kad je trebao i sve skupa mi se nekako sad posložilo, kao da se jedna priča zaokružila. Hvala ti za savjet i Courseru, budem baš pogledala :) Tebi također želim puno uspjeha u tvojim nastojanjima, moram ti priznati da si me svojim postom poprilično inspirirala :)

  3. Hvala, drago mi je! I meni se priča nekako zaokružila tvojim postom :) divna su ta slučajna internet prepoznavanja! i baš sam sretna sad ^_^ do čitanja!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: