U redu je imati želje i ciljeve. U redu je željeti nešto, postavljati ciljeve i težiti njihovom ostvarenju. Sasvim je u redu imati želje jer su one naš impuls za evoluciju. Ali – što to konkretno znači? Težnja za ostvarenjem želja i ciljeva motivira nas da istražujemo i djelujemo.

Često puta sam slušala o željama – dobro ih je imati pa ih nije dobro imati. Zbunjujuće! Ne znam ni ja trebamo li imati želje ili ne, ali znam da sa svakom novom željom nastojim u sebi i izvan sebe pronaći načine kako da ju ostvarim. Ne zbog želje same, ne zbog toga što će mi njeno ostvarenje donijeti sreću. Možda će me razveseliti, a možda će me razočarati. U redu je imati želje, ali iz sasvim drugih razloga.


Ono što dobiješ ostvarenjem ciljeva nije tako važno kao ono što postaneš ostvarujući svoje ciljeve.

– Henry David Thoreau


Da bih ostvarila neku želju, moram smisliti način na koji ću to postići, način na koji ću doći do toga cilja. Moram eventualno nadići i neka uvjerenja, poput onih da to ne zaslužujem, ili da si to ne mogu priuštiti, ili da mi to možda i ne treba … Razmišljanje, pronalaženje načina na koji ću ostvariti svoju želju me potiče da pogledam u sebe, gdje zapinjem, gdje se blokiram, gdje samu sebe ograničavam … To su sastavni koraci postizanja cilja i želja. Na taj način želje pridonose razvoju, osobnoj evoluciji. Sa svakom novom željom potičem samu sebe da odem još dalje, da napravim još nešto više.

Inspiraciju za ovaj post našla sam u jednom članku o ostvarenju želja iz kojeg izdvajam jedan kraći dio:


Što je želja? Iz koje razine našeg bića dolazi neka želja? Zar to nije unutarnji impuls koji se pojavi kao neka slika, osjećaj, misao? Želje koje smo ostvarili učinile su nas sretnima, ali nakon nekog vremena nisu nas više toliko usrećivale. Došle su druge želje i tako je stalno. Gdje je kraj? Kraja nema! Zašto? Zato što su naše želje impuls za evoluciju! Da bi nešto ostvarili moramo nekako djelovati, učiti, prolaziti kroz različita iskustva. Tako se razvijamo. Istražujemo život. Evaluiramo. 


Cijeli članak može se pročitati ovdje, toplo ga preporučam.

 

 

logo-srce

 

  1. Kratko, slatko, istinito – i pogađa baš tamo gdje treba :) barem mene… jer neke velike borbe vodim sama sa sobom u zadnje vrijeme, puna krivih uvjerenja kojih se još uvijek ne znam osloboditi… i želja na kojima treba intenzivnije raditi. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: