Čarobno drvo … kao da se to mora posebno naglasiti. Svako drvo je čarobno! Sjesti u park pored nekog drveta sjajan je osjećaj. Zagrliti drvo. Nasloniti se na njega, sjesti ispod njegove krošnje …

Imate li vi svoje drvo? Dok sam živjela u Berlinu imala sam jedno drvo, koje je bilo onako nekako mudro, zrelo i čvrsto. Odlazila bih često k tom drvetu, a prije nego sam selila iz Berlina natrag u Zagreb – nisam otišla bez da sam se pozdravila s njime.

Ovdje u Zagrebu nemam (još) svoje drvo. Barem ne ono pravo. Zato sam si naslikala jedno doma na zidu radne sobe. Treba se znati snaći :) A imam i jednu veliku biljku – Benjamin, koji je toliko narastako da se može računati kao drvo. Ono mi stoji kod kreveta, na mojoj strani (ne muževoj hehehe), tako da mogu reći da svaku večer spavam pod krošnjom drveta :) Možda niti ne trebam imati svoje drvo vani u parku?

Moje čarobno drvo /Photo: Slavenka Đikić

 

Dojam iz radne sobe sa pogledom na spavaću i na Benjamina /Photo: Slavenka Đikić

 

Uz svako dobro drvo dolazi i pas :) /Photo: Slavenka Đikić

 

Drveća nas dodiruju nekom lijepom energijom, kao da nas pomaze kad im priđemo blizu. A možda ja nisam normalna. Uglavnom, drveća su super i mogu nam pomoći na razne načine. Ako ste ikad zagrlili drvo ili se naslonili na njega, jeste li probali osjetiti tu energiju? Energiju koja kao da odnosi sa vaših leđa sav teret koji ste proživjeli toga dana.

Nosite li sa sobom negativu koju ste proživjeli na poslu? Ili negdje drugdje? Vučete li to za sobom kamo god da krenuli? U kino, kazalište, na čaj sa prijateljima … Prenesete li te brige na njih? Ili možda imate neko rješenje s kojim oslobodite svoju bližnje od negative? U nastavku donosim jednu priču koja je zapravo jako lijepa i poučna, a i korisna. Meni je ovo sjajna ideja!

Jednom prilikom sam angažirao vrhunskog stolara da mi pomogne u renoviranju stare poljske kućice i upravo mu se završio prvi težak dan na tom poslu. Pukla mu je guma pa je izgubio jedan sat rada, električna pila mu je otkazala, a sada mu se stari kamion odbija pokrenuti. Dok sam ga vozio kući, sjedio je ozbiljan u kamenoj tišini.

Na dolasku, pozvao me je da upoznam njegovu obitelj. Dok smo hodali prema vratima, na kratko je zastao ispred malog stabla, dodirujući vrhove grana s obje ruke. Prije nego što su se vrata kuće otvorila, on se neverojatno transformirao. Njegovo preplanulo lice zasijalo je osmijesima te je zagrlio svoje troje male djece i supruzi dao poljubac.

Zatim me je otpratio do automobila. Prošli smo kraj stabla, a ja sam gorio od radoznalosti. Pitao sam ga što je to što sam maloprije vidio.

“Oh, to je moje ‘stablo briga'”, odgovorio je. “Znam da ne mogu izbjeći probleme na poslu, ali jedno je sigurno, ti problemi ne pripadaju kući, mojoj ženi i djeci. Zato ih samo objesim na stablo svake večeri, prije nego što uđem u kuću. Ujutro kad krenem na posao ponovo ih uzmem.”

Na trenutak zastane. “Ali smiješno je…,” nasmije se, “…kad u jutarnjim satima dođem da bih ih ponovo pokupio, nema ih ni približno onoliko koliko se sjećam da sam ih objesio prethodne večeri.”

 

Izvor: balkanspress.com

logo-srce

 

    1. Hvala na komentaru! Super da imaš više svojih živih drveća, sviđa mi se kad je dom uređen biljkama, više nego namještajem :) Postoje teorije da cvijeće nije dobro držati u spavaćoj sobi zbog toga što troše kisik tijekom noći, ako je prostorija u kojoj spavamo mala. No, tijekom dana proizvedu puno više kisika, nego što tijekom noći potroše, pa mislim da nije problem imati jednu biljku toj prostoriji, posebno ako me uveseljava :)

  1. haha normalna si ;) super tekst i sivdja mi se ideja o crtanju stabla …steta sto sam trenutno u tudjem stanu inace bi sarala po zidovima :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: