Koja je tvoja polazna točka? Koji je tvoj razlog zašto radiš to što radiš? Koji je tvoj razlog zašto težiš nečemu? Koje je tvoje ZAŠTO? Od kada sam počela razmišljati da li da napravim promjenu u skoro svim područjima svog života – od tada razmišljam o tome Zašto?

Zašto radim tu gdje radim? Zašto sam diplomirala to što sam diplomirala? Zašto želim nastaviti studij? Zašto želim dati otkaz? Koji su dublji razlozi za to?

Za nekoga će npr. studiranje biti nepotrebno jer smatra da diploma nije uvjet za poslovni uspjeh ili sreću. Netko će studirati jer se jednostavno želi educirati. A netko će time probijati blokade u sebi za koje samo on/a zna.

Netko će reći da je posao od 9 do 5 nekreativan i ubitačan. Netko će se baš na takvom poslu osjećati dobro. Nekome će iz nekog razloga trebati baš takav tip posla. Samo će on/a znati zašto.

To nije za osudu, kako si mnogi uzimaju za pravo to kategorizirati. Jer zapravo, nitko ne zna koje je moje ili tvoje zašto.

Ljudi znaju biti okrutni, iako to rade nenamjerno, podsvjesno. Pa ti onda kažu ono što oni misle da je za tebe najbolje. Znaju ti reći, na temelju zaključka koji su oni donijeli o tebi, što bi ti trebao, što je za tebe dobro, a što nije. Generalno su možda i u pravu. No, ono što oni ne mogu znati je koja je bila moja polazna točka, što je to što ja rješavam sa sobom, i to baš kroz onu situaciju za koju oni smatraju da mi ne treba. Nitko ne zna zašto sam baš ovdje gdje sam sada, nitko ne zna od kuda sam uopće krenula … i nitko ne zna koji dio u meni je zapravo sretan zbog toga.

A najbitnije od svega – nitko drugi ne može znati koji dio mene se izrazio, ispunio i ostvario upravo onime što nekome drugome izgleda kao da me nema.

 

Polazna točka je tamo gdje ti stojiš. Bez obzira gdje je to. Tamo je „tvoja“ polazna točka. I samo ti treba spremnosti da kreneš. Put unaprijed nećeš znati ma koliko ti kvalitetno nacrtao kartu jer putovi se mijenjaju i jedno proljeće ili jedna zima mogu zamesti ili promijeniti sve tvoje putove. Ali cilj ostaje isti. On je uvijek tu jer ti si ga zamislio i samo ga ti možeš promijeniti. Niti vrijeme ne možeš izračunati jer cilj već imaš u glavi pa si do njega zapravo već i stigao, sada je samo pitanje na koji način ćeš rasplesti sve oko sebe kako bi sada cilj postao tvoja polazna točka s novim ciljem.

A onda ćeš shvatiti da se nisi nikuda niti pomaknuo, da niti puta nije bilo, niti cilja, niti vremena … Shvatit ćeš da sve što postoji tvoja je polazna točka i to je sve što će ikada postojati. Na tebi je samo da nađeš najbolji način kako ćeš se na njoj vječno osjećati kao pobjednik na cilju.

– Maja Šamarinac, Magic wood kartice (Spremnost)

logo-srce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: